De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel aangeduid als de kaakfysiotherapeut. Hij helpt patiënten met gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Het gaat vaak om klachten als kaakklachten; klemmen van de kaak en tandenknarsen; pijn in het gelaat, kaak of hoofd; aangezichtsverlamming; duizeligheid; nek- en schouderklachten; hoofdpijnklachten; gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied; klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren. De orofaciaal fysiotherapeut geeft uitleg over het normale functioneren en gebruik van het kauwstelsel en adviezen voor een juist gebruik van het kauwstelsel.

Ook helpt hij
bij het afleren van bepaalde gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen, tandenknarsen. Verder leert hij de patiënt onder andere zelfmassage ter ontspanning van de kauwspieren en het vergroten van de mondopening, ontspanningsoefeningen en oefeningen ter verbetering van de functie van het kauwstelsel. De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. Hij is de deskundige bij uitstek die kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio. De orofaciaal fysiotherapeut werkt nauw samen met de huisarts, de tandarts, de orthodontist of de medisch chirurg, zoals een KNO-arts, kaakchirurg en neuroloog.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wilco Tannemaat, gespecialiseerd in Orofaciale fysiotherapie (kaakfysiotherapie).