Echografie

Wat is Echografie?

Musculoskeletale Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en wordt uitgevoerd door een opgeleid echografist. Met deze techniek worden opnamen gemaakt van uw houdings- en bewegingsapparaat. U kunt hierbij denken aan gewrichten, botten, spieren, slijmbeurzen, pezen, kapsel en banden.

Echografie kan uitstekend worden ingezet als ondersteuning in het diagnostisch proces. Zo weten we beter wat u mankeert en komen we sneller tot de juiste behandeling.

Hoe werkt echografie?

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden middels een zogenaamde transducer het lichaam ingestuurd en worden door de verschillende weefseltypes teruggekaatst. De teruggekaatste signalen worden uiteindelijk omgezet in beeld. Dit beeld kan direct beoordeeld worden, maar kan ook worden opgeslagen voor latere beoordeling of voor evaluatie doeleinden gedurende de therapie.

Wat zijn de voordelen van echografie?

Echografie is geheel onschadelijk voor de gezondheid. Het is een snel en pijnloos onderzoek en kan zo vaak als nodig worden uitgevoerd. Echografie kan in tegenstelling tot röntgen of MRI ook worden toegepast tijdens het uitvoeren van een beweging.